Deze week zijn de allereerste cementloze trottoirbanden (Reduton) in Nederland aangebracht door NTP Groep op het project Hogekamp op de Universiteit van Twente.

Tevens is dit het tweede project in Nederland waar cementloze betonstraatstenen worden toegepast. Een fikse CO2 besparing was voor de Universiteit Twente de reden om voor deze duurzame oplossing te gaan. Door Reduton te gebruiken in plaats van cementbetonstenen (CEMIII), wordt er op het project Hogekamp 29 ton CO2 bespaard. 29 ton CO2-uitstoot houdt in dat 15 volgroeide bomen 40 jaar bezig zijn om deze uitstoot volledig om te zetten in zuurstof. Om 29 ton CO2 in 1 jaar om te zetten in zuurstof heb je wel 585 bomen nodig. ‘Op een groene campus als de Universiteit Twente was het gebruik van Reduton daarom een logische keuze’ zegt André de Brouwer (Contractmanager Terrein UT).

 

De partners in het bouwteam hebben tijdens het bouwproces de kans en tijd om hun kennis en expertise in te zetten waardoor er ruimte komt voor duurzame oplossingen zonder dat er uiteindelijk sprake is van overschrijding van het totaalbudget. De keuze voor Reduton is één van die duurzame oplossingen. V.d. Bosch Beton is leverancier van Reduton. Berry Mullink (hoofd verkoop v.d Bosch Beton) ervaart dat primaire grondstoffen opraken en vindt het belangrijk om te investeren in duurzame producten en op zoek te gaan naar secundaire grondstoffen. ‘In Reduton worden geopolymeren (secundaire grondstoffen) toegepast als cementvervanger in plaats de primaire grondstof kalksteen, waar cement van gemaakt wordt.’

 

Het project Hogekamp maakt onderdeel uit van de transformatie van De Hogekamp door Van Wijnen naar een energiezuinig huisvestingsplan voor studenten. Pim Mulder (projectleider NTP Groep): ‘Doordat je met meerdere partijen op een klein terrein aan het werk bent is hier het werken in een bouwteam erg geschikt; de partijen in het bouwteam denken met elkaar mee, kijken gezamenlijk naar budgetbeheersing en zorgen dat wensen van toekomstige gebruikers worden meegenomen in keuzes die worden gemaakt.’
Het is mooi dat expertise, vertrouwen en goede samenwerking leiden tot duurzame keuzes bij het project Hogekamp op de Universiteit van Twente.