Een prestatie van hier tot Tokio

 

Mark Mekenkamp, in 2009 nog wegenbouwer en gewaardeerd oud-NTP’er, besloot na een noodlottig ongeval waarbij hij een dwarslaesie opliep, alsnog zijn eigen weg te bouwen.
Het is eind juni en het is muisstil in de zaal. Mark Mekenkamp doet zijn verhaal voor onze collega’s. Collega’s die hebben gekozen voor meer fitheid en energie door mee te doen aan het vitaliteitsprogramma. Zelf noemen ze zich de ‘Energiebouwers’.

 

En als je om te beginnen ergens energie van krijgt, dan is het wel het verhaal van Mark.

 

Mark is een rustige kerel die met Twentse nuchterheid zijn verhaal vertelt. Over hoe hij fanatiek aan motorcross deed en zich actief inzette voor de plaatselijke motorclub. Zo ook op zaterdag 17 oktober 2009. Tijdens het verkennen van het parcours stuit hij op een hindernis en komt zodanig terecht dat hij een dwarslaesie vanaf zijn borstbeen oploopt. Meteen heeft hij in de gaten dat het niet goed is.

 

Het zal een zware tijd voor hem geweest zijn maar in het verhaal van Mark voor ons is hier weinig van terug te horen. Want de nuchterheid van Mark zorgt voor realisme, zorgt voor vooruit kijken en het pakken van kansen.
Via revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede komt hij in 2014 in aanraking met handbiken. Doel is een loodzware internationale wedstrijd in Tirol van twintig kilometer bergop rijden met een hoogteverschil van bijna een kilometer en stijgingspercentages tot zestien procent.

 

Mark wordt verrassend tweede.

 

‘Ik ben toen doorgegaan met wedstrijdrijden dat jaar, met een geleende handbike. Hiermee werden goede resultaten behaald en ik ben in 2016 het hele seizoen gaan rijden. Nationale en internationale wedstrijden heb ik gereden met verschillende resultaten. Ik heb meerdere podiumplekken behaald in nationale wedstrijden, waaronder een 3e plek op het NK. Ook heb ik deelgenomen aan de Handbike Battle en ben daar als 2e geëindigd. Verder heb ik een World cup wedstrijd in België mogen rijden, heb ik een wedstrijd voor het EHC gereden, twee Duitse marathons gedaan en het seizoen afgesloten met de Mallorca handbike tour. In 2018 ben ik Nederlands Kampioen geworden.‘

 

Voor Mark is handbiken meer dan alleen prestatie. ‘Ik word er fitter van, heb minder fysieke klachten zoals zenuwpijn en kan zo makkelijker met mijn handicap omgaan.’

 

Tussen neus en lippen door hoor je in het verhaal van Mark dat het vaak pittig is, vooral de zenuwpijn die maar niet minder wordt. Maar hij geeft niet op en gaat steeds op zoek, samen met artsen en zijn trainer, naar manieren om de pijn dragelijk te maken maar ook om zijn prestaties te verbeteren.

 

Mark wil naar de paralympics in Tokio in 2020. Hij gaat ervoor.
NTP Groep ondersteunt Mark hierbij. Wat er ook op zijn weg komt, hij blijft bouwen. En zo blijft hij toch een beetje een wegenbouwer.

 

Na zijn verhaal bleef het niet lang stil in de zaal. Bewondering en trots voor onze oud-collega. En een grote inspiratiebron voor ‘De Energiebouwers’ om te gaan voor doelen waarvan je eerder dacht dat deze onmogelijk waren.

 


 

De Paralympics – van hier tot Tokio 
Wilt u Mark Mekenkamp, net als NTP Groep al een aantal jaren doet, ook ondersteunen in zijn weg naar de Paralympics? De Stichting Handbike Promotie Twente maakt zich sterk om sponsors te vinden die Mark in zijn streven de (inter)nationale top te bereiken financieel willen ondersteunen. Heeft u interesse? Neem dan contact op met Johan Spenkelink (06-53326237) of met Mark Mekenkamp via (06-22929344) of kijk op www.markmekenkamp.nl

 

Charly Green – vitaliteit

Binnen NTP Groep bieden we sinds dit jaar een vitaliteitsprogramma aan voor onze medewerkers. Hiermee geven we als NTP Groep structureel aandacht aan gezondheidsbevordering en preventie in onze organisatie en zorgen we voor vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van onze mensen. Meer info vindt u op www.charlygreen.nl

 

Europees Sociaal Fonds

Voor dit project is subsidie verleend vanuit het Europees Sociaal Fonds.